Help! Ik denk dat ik een SOA heb, wat nu?

soa ehbo

Heb je last van wratjes, blaasjes of wondjes op of rondom je geslachtsdelen? De kans bestaat dat je te maken hebt met een seksueel overdraagbare aandoening. In de volksmond ook wel een SOA genoemd. Het hebben van een SOA is natuurlijk niet fijn. Zeker niet omdat een SOA erg makkelijk overdraagbaar is. 

Denk je dat je een SOA hebt? In deze blog delen we een aantal tips met je. Allereerst raden we je natuurlijk aan om een afspraak te maken bij je huisarts of bij de GGD. Zij kunnen vaststellen of je daadwerkelijk met een SOA te maken hebt en zij kunnen vervolgens een behandelplan opstellen. 

Blijkt dat je inderdaad een SOA hebt? En heb je de afgelopen tijd meerdere bedpartners gehad? Licht deze bedpartners in! Waarschuw iedereen met wie je in de afgelopen 6 maanden seks mee hebt gehad. Door eerdere sekspartners in te lichten, voorkom je dat zij de SOA ook weer verspreiden. Het inlichten van eerdere bedpartners kun je anoniem doen via de website Partnerwaarschuwing.nl

Moet ik een SOA laten behandelen?

Ja, we raden aan een SOA altijd te laten behandelen. Wanneer je dit niet doet, kan het gevolgen hebben voor je gezondheid. 

Ik durf niet naar de huisarts of naar de GGD

Meerdere mensen gaan niet naar de huisarts bij SOA-gerelateerde klachten. Dit doordat zij zich schamen. Een SOA is niets om je over te schamen. Wil je toch niet naar de huisarts of naar de GGD? Het is ook mogelijk om een SOA zelfafnametest te doen. Op deze website kun je hier meer informatie over vinden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *