Tips voor het vinden van werk

Het is niet altijd makkelijk om erachter te komen wat voor werk je graag wil doen. De een weet al van jongs af aan wat hij of zij wil worden, maar voor de meesten verandert deze wens gedurende de jaren. Zo leek het me toen ik zes was leuk om later kapster te worden, maar toen ik eenmaal tiener was, was die droom alweer vervlogen. Ik weet ook niet precies hoe het komt, maar op een of andere manier kan het best moeilijk zijn te bedenken wat je graag voor werk zal willen doen. Misschien heeft het te maken met de enorme hoeveelheid aan beroepen die er zijn en dat je dan simpelweg door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog geef ik daarom wat tips voor het vinden van werk dat bij je past.

Testen

Zet een lekkere kop thee of koffie voor jezelf en pak er een pen en notitieblokje bij. Ga eens terug naar de tijd dat je jong was en denk eens aan het speelgoed waar je het vaakst mee speelde. Was je vooral buiten te vinden waar je voetbalde of een hut bouwde? Speelde je met barbies of hield je erg van tekenen? En wat wilde je vroeger worden en weet je nog waarom dat beroep je aansprak? Toen je jong was, kon je doen wat je leuk vond en zat je nog niet vast aan allerlei verplichtingen. De dingen die je toen leuk vond om te doen, stonden dus dichtbij je. Het zegt iets over je natuurlijke interesses. Misschien weet je het niet meer precies, dus moet je het even aan je moeder of ander familielid vragen. Of pak een oud fotoboek erbij en kijk waar je mee speelde. Met welke cadeaus die je op je verjaardag kreeg, was je echt heel blij? Dat kan je op ideeën brengen in welke hoek je het zou kunnen zoeken. Hield je er bijvoorbeeld erg van buiten spelen en speelde je graag met autootjes? Misschien kan je dan verkeersregelaar worden! Dan mag je aan de slag in het verkeer en bij grote wegenbouwprojecten. Hoe cool is dat?

Mouwen opstropen

Wat je ook kan doen, is een gratis beroepskeuzetest op internet doen. Dat kan je op nieuwe ideeën brengen waar je eerder nog niet aan gedacht had. Ook zou je eens op internet kunnen zoeken naar opleidingen of cursussen die je aanspreken. Er zijn namelijk werkgevers die graag jouw opleiding willen betalen, als je bij hen komt werken. Neem het voorbeeld dat ik net gaf van verkeersregelaar. Je kan daar een gratis opleiding voor doen. Vervolgens ben jij een van die mensen die het verkeer in goede banen leidt! Neem eens contact op met uitzendbureau Binck. Zij hebben allerlei banen voor mensen die van aanpakken weten en graag met hun handen werken. Wie weet ben je al binnen een paar weken je mouwen aan het opstropen in de bouw of aan de slag als timmerman. Want dat is ook een belangrijke tip: vertel mensen in je omgeving dat je op zoek bent en neem contact op met uitzendbureaus. Soms vind je iets viavia en andere keren door je in te schrijven bij een uitzendbureau. Ga er op uit en laat jezelf zien!