Word een jonge ondernemer!

Jongeren weten vandaag de dag, beter dan elk ander, hoe ze een onderneming op moeten starten. Dit komt doordat je als jongere nog veel creatiever, innovatiever en handiger bent. Vooral door internet en social media zijn jongeren er veel beter in dan volwassen om hun bedrijf, merk of product te promoten. Ben jij zo’n jongere maar weet je niet goed waar je moet beginnen met het opstarten van je eigen onderneming? Lees dan deze blog. Ik geef hierin tips over de middelen en mindset die jij nodig hebt om zo’n jonge ondernemer te worden. Want mijn boodschap is vooral: word een jonge ondernemer en je zal hier geen spijt van krijgen.

Vallen, opstaan en vooral hard werken

Allereerst is het belangrijk om te realiseren dat een bedrijfje beginnen altijd gepaard gaat met vallen en opstaan, én hard werken. Veel mensen denken dat het lastigste is om een leuk/goed/mooi idee te bedenken, maar eigenlijk begint dan pas het harde werken. Je start namelijk een onderneming met het idee dat het goed zal lopen en je klanten zult krijgen. Dit is echter geen ‘piece of cake’. Er wordt vaak wel gezegd dat je een onderneming dan ook 5 jaar minimaal de tijd moet geven om een beetje te gaan lopen. Wees dus ook, naast dat je hard werkt, een beetje geduldig. Anders raak je de motivatie waarschijnlijk snel kwijt…

Stimuleer je creativiteit

Mijn tweede tip is om je creativiteit te stimuleren en dit te blijven doen. Creativiteit is natuurlijk allereerst belangrijk voor het idee en de boodschap van je onderneming te bedenken, ook wel ‘missie en visie’ genoemd. Maar ook na dit proces blijft creativiteit belangrijk, bij welk soort bedrijf dan ook. Het is namelijk belangrijk dat je vernieuwend blijft en als iets mensen niet aantrekt je een nieuw idee of een nieuwe uitvoering kunt verzinnen. Je creativiteit stimuleren kan op hele verschillende manieren en je kunt het beste verschillende manieren uitproberen. Zo vind je de manier die in jou de meeste creativiteit naar boven haalt. Denk bijvoorbeeld aan een cursus schilderen of juist mediteren: er zijn echt talloze manieren.

De juiste middelen

Tot slot is het naast de juiste mindset ook belangrijk om de juiste middelen te hebben. Met middelen bedoel ik natuurlijk allereerste een budget om te investeren in je onderneming. Denk daarom goed na of jouw idee ook haalbaar is en welk budget je hiervoor nodig hebt. Voor de ene onderneming heb je bijna geen budget nodig om te investeren, terwijl de ander misschien juist heel veel geld gaat kosten in het begin. Daarnaast heb je ook praktische zaken nodig zoals een website en een social media-account om te promoten. Zorg ervoor dat je een goed internet abonnement hebt, zodat je makkelijk video’s en foto’s kunt uploaden of je website kunt aanpassen. Tot slot is het handig om in contact te staan met iemand die je vertrouwt en enige kennis heeft omtrent financiële zaken of ook ondernemer is. Hij/zij kan je misschien nog meer tips geven en soms even met beide benen op de grond zetten als je weer creatief aan het dromen bent en (te) grote plannen hebt.